4 Kasım 2013 Pazartesi

Hayal nedir ? Hayal etmek nasıl bir şeydir ?

Hayal Nedir ?

İnsanın kendi zihninde bazı şeyleri modellemesi, hikaye ve kurgu yapması yada simulasyon oluşturmasıdır . Böylece gerçek hayatta başarılamayan pek çok şeyin sadece bir kişiye , yani kişinin kendiside ait dünyada yaşaması sağlanır. Böylelikle hem kişisel tatmin yaşandığı gibi aynı zamanda reel yaşama karşı bir hazırlık safhasında bulunulmuş olunur.



Artıları ;
  1. Hayal etme kabiliyeti yüksek olan kişiler yazarlık, ressamlık, senaristlik ve sanatçılık gibi bazı meslek guruplarında inanılmaz başarılara ulaşabilir.
  2. Gerçek hayata karşı her zaman bir miktar hazırlıklı olma gibi bir avantajı vardır.
  3. Sahtede olsa bazen insanları mutlu edebilmektedir.
Eksileri  ;
  1. Hayalciliğin fazlası insanı asosyalliğe itebildiği gibi hayal gücünün çok yüksek olması, insanı deliliğe kadar götürebilir.
  2. Hayal etmek, insanı gerçek hayata karşı hazırladığı gibi aynı zamanda, yaşanılan bazı olayların hayallerdeki gibi olmaması insanı ciddi hayal kırıklığına ve akabinde depresif durumlara uğratabilir.
  3. (En kötüsüde bu olsa gerek) Sadece hayal etmek, insanın karnını doyurmaz. Hatta aç bırakabilirde.
Hayal etmek için gerekli şeyler ?
  1. Herhangibir sabir alan bulunmaksızın sadece düşünmeye çabalamak.
  2. Hayal esnasında gerçek hayata ilişkin eylemlerde bulunmamak. (İnsanların sizi deli zanmesine yol açabilir)
  3. Mümkünse kurduğunuz hayale ilişkin bir müzik dinleyerek hayallerinizi süsleyebilmek.
Peki ya diğer şeyler ?

Müziğin hayal üzerindeki etkisi 
Araştırmacılarca kanıtlanmış olarak müziğin hayal üzerinde tartışılmaz bir etkisi vardır. Bunun sebebi, müzik oluşturulurken içine bir miktar hayal gücü katılmasıdır. Normal şartlar altında müzik dinlenmesinde bir problem oluşturmadığı gibi, hayalciliğe meyilli insanlarda dinlenilen müzik içindeki duyguyu zihine zerk eder. Böylece hayalde bulunan kişi ister istemez içinde bulunduğu hayali müziğin içinden aldığı duyguya benzetmeye başlar. Bu yüzden hayal ettiğimizde, başlayan şarkı güzel olsa bile, kurduğumuz hayalin konseptine zıt bir anlam taşıyorsa , o müziği acele ile değiştirme ihtiyacında bulunuruz.

SONUÇ olarak ;
Hayal etmek güzeldir. Kimseye göstermek ve anlatmak zorunda kalmadığımız, sadece kendimize ait olan dünyada istediğimiz gibi yaşarız. Yani kendi "imitasyon cennetimizi" oluştururuz. Elbette yaşamanın zorluklarını ve stresini bir nebze olsun hayal kurarak atabiliyoruz. Fakat aşırıya kaçmadığımız sürece. Eğer herşeyi tadında ve kendi güzelliği ile yaşarsak hayatımız daha fazla anlam taşıyacaktır. Yazımı Albert Einstein'ın  hayal ile ilgili bir sözü ile bitiriyorum ;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder